DNA-test på Fenja

 
 
 
 
 
Sammanfattningsvis! Fenja är såld och registrerad i Jordbruksverket under namnet "Svensk Varghund". Hon såldes till oss som en wolfdog och vi trodde att det fanns vargblod i henne, men att detta starkt överdrevs av många. Somliga påstod 70% vilket vi i alla fall kan säga helt ärligt att vi inte trodde ett dugg på. Men vi trodde som sagt att Fenja var en wolfdog under sitt första levnadsår. Efter att ha blivit ifrågasatt började jag läsa på internet om skillnader mellan varg och hund, att samtala med uppfödare och ägare av wolfdogs och efter att ha träffat "riktiga" wolfdogs vid flera tillfällen kunde vi börja konstatera att varginnehållet i henne var väldigt tveksamt. Dessutom att inavel var ett stort problem inom "rasen" och att uppfödare inte testar sina djur men ändå säljer dem till belopp runt 10.000 kr eller mer. Vi hade aldrig tidigare lagt mycket vikt kring tester på hund. Lite pinsamt att säga, men denna insikt fick vi som tur var. Uppfödaren till Fenja kallade sina blandningar för Svensk Varghund, något som retade upp den man som fött upp båda Fenjas föräldrar, då han anser att det är hans namn och att ingen annan får använda sig av det på sin avel. Så övriga uppfödare som fortsatt avel på denna mannens linjer (för ja det finns ett flertal uppfödare) har för att inte stöta sig med "grundaren av rasen" valt att kalla sina hundar "american wolfdog" som förkortas awd, detta för att den varg som påstods finnas i dessa hundar härstammade från amerikanska vargar. Våra svenska så kallade wolfdogs är främst schäfer och slädhundsblandningar med någon ynka procent varg kvar. Det finns awd's i utlandet och dessa har mycket mer varginnehåll och blir därför mer korrekta att kalla för just: wolfdogs. Det finns förstås några riktiga varghundar här i Sverige också! Och dessa skiljer sig väldigt mycket i beteende och utseende från Svensk Varghund och svenska awd:er. 

För att inte gräva ner mig för djupt utan kort försöka sammanfatta det mest väsentliga: Det har uppstått rejäla bråk och grupperingar bland människor. Vissa vägrar tro att det inte kan finnas någon varg, vissa vägrar testa sina djur då de anser att det inte behövs på blandrashundar och att de "ändå är friskare än den normala rashunden", vissa anmäler andra för förtal, vissa anmäler till länsstyrelsen osv. Det har varit kaos och folk blir väldigt påverkade av sina känslor och har därav svårt att hålla sig till sakfrågor för att kunna ha viktiga diskussioner. 

Den kraftiga inavel som blivit en konsekvens av det desperata försöket att behålla vargblodet har åtminstone erkänts av de allra flesta vid det här laget. Men även den har varit svår att övertyga folk om. Ett DNA-test kändes viktigt för mig och Alex då det inte är färgat av folks personliga åsikter eller lögner, ett DNA-test visar bara vad man kan utröna av Fenjas gener. Nu fick vi ett resultat svart på vitt. Och eftersom alla awd:er härstammar från samma linjer som Fenja men att man korsat in mer Malamute, så kommer deras resultat inte vara allför långt ifrån hennes. Möjligen ännu högre inavel än Fenjas 18% vilket redan i sig är högt.

Jag har kämpat för att sprida kunskap om wolfdogs och avel av hundar överlag. Det har varit en riktig kamp och man har fått både vänner och ovänner. Jag har alltid försökt att hålla en öppen syn och aldrig använda skällsord eller låg nivå i debatten. Mitt intresse har helt luggit i hundarnas välmående och trygghet för kommande valpköpare. 

Det sista jag vill säga angående detta ämne är att Fenjas 7,2% varg är så lite att de allra flesta inte skulle kalla henne för wolfdog. För lite perspektiv är det många som ifrågasätter om en varghund med 20% varg borde kallas wolfdogs eller inte. Vi har ändå kallat Fenja för en schäfer blandning eller schäfer/slädhundsblandning sedan flera år tillbaka, så det blir ingen stor omställning för oss. Jag förstår att folk är besvikna för att de blivit lurade men samtidigt måste sanningen komma fram så vi kan fortsätta en bra utveckling framåt! Ett alternativ är att kalla hundarna "wolfalike" dvs att målet är att de ska vara vargliknande hundar precis som Tamaskan eller Northern Inuit. Att sälja dessa hundar som "wolfdogs" är endast för att väcka större intresse hos köpare. Det låter mer exotiskt med varghund än att det är en blandning av schäfer och slädhund. Men självfallet har inte alla uppfödare medvetet ljugit, vissa har heller inte vetat om sanningen. Fenja är den första hunden som blivit testad med embark vilket vi är stolta över jag och Alex! Vi tror att vi banat vägen för många fler att testa sina hundar och för att korrekt kunskap ska spridas om de här hundarna. Förutom att vi ser varginnehåll, vilka andra raser som finns i henne och vilken procent inaveln ligger på så kunde vi även se att hon är bärare av DM. I övrigt testades hon negativ för en rad olika genetiska sjukdomar som är vanligast bland raserna i henne. Embark är för tillfället det säkraste testet på marknaden för hund DNA. 

Jag har en informationssida som ni gärna får besöka där jag tar upp vanligt förekommande påstående och frågor om wolfdogs ---> http://omwolfdogs.blogspot.se/ Jag är långt ifrån någon expert, men jag har spenderat många timmar med att läsa om varghundars beteende.
 
 
 
 

Sånt här förstör en hel dag

 
 

När någon säger åt dig att "Skaffa ett jobb och sitt inte bara hemma". Inte första gången man hör det.Men lik förbaskat gör det lika ont att höra. Ingen förstår hur hårt man kämpar eller kan sätta sig in i ens situation. Man tvivlar på sig själv och tänker att kanske är jag bara kräsen? Kanske har jag för höga förväntningar på mitt jobb? Men nej. Jag måste för en gångs skull ta mig själv i försvar här. Jag HAR funktionshinder som gör att inte ens min vardag funkar. Har denna person det? Nej. Denna person har en fungerande vardag OCH jobb. Men det går inte förklara för såna människor. Försökte lite tafatt förklara att jag har diagnoser som inte går att "bota" utan som jag måste leva med resten av mitt liv. Men personen ifråga var inte villig att lyssna på det. "Det är bara att jobba. Det är bästa medicinen". Jag tror också jag hade mått bäst om jag hade ett jobb och kunde tjäna pengar. Vem mår inte bra av en bra inkomst? Är en arbetsgivare bara beredd att anpassa arbetstider, ha låga krav och mycket tålamod då kan vi snacka jobb. Sen är mest optimalt för mig ett jobb som känns motiverande och det sticker säkert i mångas ögon, för de kanske själva står på jobb de inte till 100% trivs med. Alla skulle må bäst och göra bäst ifrån sig om de befann sig på en arbetsplats som kändes rätt för dem. Det säger sig självt. Och extra mycket om man redan kämpar med sin vardag. Att kämpa i konstant motvind kommer få vem som helst att vekna efter ett tag. Det finns helt enkelt inte utrymme för att lägga till ytterligare tunga, omotiverande krav i mitt liv. Jag kämpar med en så enkel sak som att duscha regelbundet.
 
Jag försöker intala mig att jag inte behöver ursäkta mitt mående - lika lite som vem som helst som lider av någon sjukdom. Säg till folk att sluta ha eksem, cancer och tandvärk. Sånt är väl onödigt? Det är ungefär lika rimligt. Jag hatar att göra mig till ett offer men i det här fallet känner jag mig extremt känslig och utsatt för detta handlar om saker jag inte alltid själv kan styra över.
 
Jag tycker det är väldigt viktigt att förstå att alla människor har olika förutsättningar i livet. Att relatera till sig själv är naturligt, varje människa känner sig själv bäst och det är lätt att se situationer utifrån hur man själv skulle agerat i samma sits. Men betänk att personen du kritiserar kanske inte har samma möjligheter som du. Personen kanske redan testat vad du föreslår och misslyckats? Uppenbarligen måste ju något hindra personen från att jobba och uppenbarligen måste det finnas fog för det, hur lätt är det att bli sjukskriven idag liksom? Det finns förstås en skara av ohederligt folk vars mål är att komma undan så enkelt som möjligt från krav och måsten genom att lura systemet.  Det är tydligt att folk tror jag tillhör den skaran när de uttrycker sig så där och väldigt tragiskt att folk inte har högre tankar om mig. 
 
Hade det varit hjälpsamt menat hade personen kunnat fråga varför jag inte jobbar och utgå ifrån den faktorn istället för att läxa upp mig angående hur verkligheten funkar. Detta var inte ett gott råd eller välvilligt menat. Detta var enbart för att förtydliga att man starkt ogillar hur personen lever. Ibland hör jag folk beklaga sig över några nätters dålig sömn, inte för att alls undervärdera hur de känner, men om avsaknad av sömn några dagar påverkar måendet så mycket föreställ er då en månad av dålig sömn. Eller dålig sömn i kombination med stress, depression, självskadebeteende, isolering, mani osv efter några års tid. Vår mentala hälsa är underskattad. Hela ens fysiska kropp kan bli obrukbar till följd av ens mentala handikapp. Så väsentligt är ens mående. Behövde bara skriva av mig. Detta gör mig så illa till mods. Såna här händelser bekräftar bara ännu mer min övertygelse om att jag mår bättre bland djur än människor. Jag vill inte ha med människor att göra. Majoriteten av dem är ändå rövhål.